Διατροφή και παιδια που ασκούνται

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

September 22, 2023

post-image



Τα παιδιά που γυμνάζονται απαιτούν ειδικά διατροφικά πρότυπα για να υποστηρίξουν την αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Η κατάλληλη διατροφή βοηθά στην ανάπτυξη, την ανάκτηση και την απόδοση τους. Ακολουθουν κάποιες οδηγίες για την διατροφή των παιδιών που ασκούνται.


1. Υδατάνθρακες


Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τα παιδιά που γυμνάζονται. Προσφέρουν την ενέργεια που απαιτείται για την άσκηση και βοηθούν στην ανάκτηση μετά από αυτή. Παραδείγματα τροφίμων πλούσια σε υδατάνθρακες περιλαμβάνουν το ψωμί, τα δημητριακά, τα πατάτες, τα φρούτα και τα λαχανικά.


2. Πρωτεΐνες


Οι πρωτεΐνες είναι σημαντικές για την ανάπτυξη των μυών και την ανάκτηση μετά την άσκηση. Τα παιδιά που ασκούνται θα πρέπει να προσλαμβάνουν αρκετές πρωτεΐνες μέσω της διατροφής τους. Παραδείγματα τροφίμων πλούσια σε πρωτεΐνες περιλαμβάνουν το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, το τυρί, τα ξηρούς καρπούς και τα όσπρια.


3. Λίπη


Τα λίπη προσφέρουν ενέργεια και βοηθούν στην απορρόφηση των λιποδιαλυτών βιταμινών (Α, Δ, Ε, Κ). Τα παιδιά που γυμνάζονται θα πρέπει να προσλαμβάνουν μια μικρή ποσότητα υγιεινών λιπών από τροφές όπως τα αβοκάντο, τα ψάρια, τις ελιές, τους ξηρούς καρπούς και τα σπόρια.


4. Βιταμίνες και Μεταλλικά στοιχεία


Τα παιδιά που ασκούνται θα πρέπει να προσλαμβάνουν αρκετές βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία για να εξασφαλίσουν την σωστή αύξηση, την ανάπτυξη και την ανακατασκευή των μυών. Παραδείγματα τροφίμων που προσφέρουν βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, γάλα, ψάρια και ξηρούς καρπούς.


5.Νερο


Τα παιδιά που ασκούνται θα πρέπει να παραμένουν ενυδατωμένα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την άσκηση. Η ενυδάτωση είναι σημαντική για την απόδοση και την ανάκτηση του σώματος.


Ενδεικτικά Παραδείγματα Διατροφής


*Πρωινό:* Ένα μπολ δημητριακά πλούσια σε ίνες, με γάλα χαμηλό σε λιπαρά ή γιαούρτι, και 1 φρούτο.


*Δεκατιανό:* Ένα μικρό σάντουιτς ολικής άλεσης με γαλοπούλα ή τυρί, και 1 μήλο.


*Μεσημεριανό:* Σπιτική πίτσα με ολικής άλεσης ζύμη, με λίγο τυρί, τομάτα και λαχανικά, ακολουθούμενη από ένα μπολ φρέσκων φρούτων.


*Απογευματινό:* Ελαφριά σαλάτα με τυρί φετα ντομάτα, αγγούρι και λίγο ελαιόλαδο.


*Βραδινό:* Ελαφρύ φιλέτο κοτόπουλου ή ψάρι, με λαχανικά 


Σημαντικό είναι να θυμάστε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έτσι θα μπορούσε να χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες τροφίμων ανάλογα με την ηλικία του, το φύλο του, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας και την γενική υγεία του. Είναι πάντα καλή ιδέα να συμβουλεύεστε έναν ειδικό στην διατροφή ή έναν παιδίατρο για να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την υγεία του και την αθλητική του επίδοση.


Επίσης, είναι σημαντικό να προωθούμε την υγιεινή διατροφή από την παιδική ηλικία, με την εκμάθηση και την εφαρμογή υγιεινών διατροφικών συνηθειών που μπορούν να διαρκέσουν εφ' όρου ζωής. Αυτό σημαίνει επίσης την παρακίνηση των παιδιών να ακούν το σώμα τους και να τρώνε όταν πεινούν, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να διατηρούν μια ισορροπημένη διατροφή με ένα ευρύ φάσμα τροφίμων.


john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!