Γιατί το συχνότερο κινητικό η σκεπτικό ερέθισμα είναι καλύτερο ?

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

September 24, 2023

post-image

Γιατί η συχνότητα είναι πιο σημαντική από την ένταση ?

 Τι είναι πιο αποτελεσματικό : να επαναλαμβάνουμε μια δεξιότητα πολύ συχνά με Μικρή έως μεσαία ένταση (intensity ) ή να επαναλαμβάνουμε μια δεξιότητα μια φορά στο τόσο με υψηλή ένταση ? 



Ο νόμος του Hebb είναι ένας κανόνας που εφαρμόζεται στη νευροεπιστήμη και στην ψυχολογία, ο οποίος λέει ότι "οι νευρώνες που ερεθίζονται μαζί, συνδέονται μαζί". Αυτός ο κανόνας προέκυψε από την εργασία του Donald Hebb, ο οποίος ήταν ένας νευροψυχολόγος, και αναφέρεται στην ιδέα ότι η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα μεταξύ δύο νευρώνων μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός νευρώνα να επηρεάσει τον άλλον.


Ο νόμος του Hebb αποτελεί τη βάση της εκμάθησης και της μνήμης σε βιολογικά συστήματα. Με άλλα λόγια, όταν μαθαίνουμε κάτι νέο ή θυμόμαστε κάτι, οι συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων στον εγκέφαλό μας γίνονται πιο ισχυρές.


Στην καθημερινότητα, ο νόμος του Hebb μπορεί να εφαρμοστεί σε διάφορους τομείς όπως η εκπαίδευση, η προπόνηση και η προσωπική ανάπτυξη. Για παράδειγμα, αν εξασκούμαστε σε μια συγκεκριμένη δεξιότητα ή γνώση, όπως η μάθηση μιας νέας γλώσσας ή η πρακτική σε ένα όργανο, ενισχύουμε τις συνδέσεις μεταξύ των νευρώνων που εμπλέκονται σε αυτήν τη διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι με την πάροδο του χρόνου, θα γίνει πιο εύκολο για εμάς να εκτελέσουμε αυτήν την δεξιότητα ή την γνώση.


Ο νόμος του Hebb μπορεί επίσης να εφαρμοστεί σε συνήθειες και συμπεριφορές. Όταν πραγματοποιούμε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά επανειλημμένα, οι νευρωνικές συνδέσεις που σχετίζονται με αυτήν τη συμπεριφορά ενισχύονται, καθιστώντας την συμπεριφορά αυτή πιο αυτόματη. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο για τη δημιουργία θετικών συνηθειών, όπως η τακτική άσκηση ή η υγιεινή διατροφή, αλλά επίσης μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία αρνητικών συνηθειών ή εθισμών.

Συνοψιζοντας :

1 αν θέλετε να γίνετε καλύτερη σε ένα skill αρχίστε να το εφαρμόζετε συχνά.

2 αν θέλετε να είστε χαρούμενοι αρχίστε να μιλάτε όμορφα στον εαυτό σας .

3 το μυαλό πιστεύει ότι σκέφτεστε . Αν σκέφτεστε αρνητικά θα δημιουργηθούν συνάψεις οι οποίες θα σας επηρεάσουν αρνητικά στην υγεία και την ψυχολογία σας .

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!