ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΚΑΤΑ ΠΛΑΚΑΣ ΚΑΙ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ..ΜΙΑ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

October 2, 2023

post-image

Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) αποτελεί μια χρόνια νευρολογική διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση των συμπτωμάτων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με ΣΚΠ.


Προπόνηση με Αντιστάσεις και ΣΚΠ: Ποια είναι τα οφέλη; (έτσι όπως τα έχουμε νιώσει και εμπειρικα και μέσα από την βιβλιογραφια )


Η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση διαφόρων συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη ΣΚΠ, όπως η κόπωση, η αδυναμία και η δυσκαμψία. Ειδικότερα, η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να προσφέρει τα εξής οφέλη:


-Η άσκηση με αντιστασεις (μικρή επιβαρυνση , ευνοει τις νευρικες συναψεις.. (τα καλωδιακια που συνδεουν τους μυες με τον εγκέφαλο )


έτσι λοιπόν έχουμε :

- Βελτίωση της μυϊκής δύναμης: Η έρευνα έχει δείξει ότι η προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή δύναμη σε άτομα με ΣΚΠ, βοηθώντας τους να διατηρούν την αυτονομία τους και να εκτελούν καθημερινές δραστηριότητες με μεγαλύτερη ευκολία.


- Διαχείριση της κόπωσης: Η κόπωση είναι ένα κοινό σύμπτωμα της ΣΚΠ. Αν και η άσκηση μπορεί να φαίνεται αντιφατική, Δεν είναι ..


Ενώ η άσκηση δεν μπορεί να αντιστρέψει την πρόοδο της ΣΚΠ, μπορεί να την καθυστερησει βοηθωντας στην αντιμετώπιση και διαχείριση συμπτωμάτων όπως η κόπωση, η αδυναμία και η ελλιπής ισορροπία.


Αυτά όλα μπορούν να βοηθήσουν ένα άτομο με ΣΚΠ να διατηρήσει την αυτονομία του και να αποτρέψει ή να επιβραδύνει την εμφάνιση περαιτέρω αδυναμίας.


Η τακτική προπόνηση με αντιστάσεις μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κόπωσης χρησιμοποιοντας την ενέργεια πιο αποτελεσματικά.(energy economy)


- Βελτίωση της διάθεσης και της ποιότητας ζωής: Η άσκηση, συμπεριλαμβανομένης της προπόνησης με αντιστάσεις, μπορεί να αυξήσει την ευεξία, να μειώσει τα συμπτώματα της κατάθλιψης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με ΣΚΠ, που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη διαχείριση των ψυχολογικών τους προκλήσεων.


Όπως τονιζουμε εδώ στο atlas chania η ψυχολογία παίζει τον πρωταρχικο ρόλο στην νευροχημεια του σώματος .


3. Προπόνηση με Αντιστάσεις: Πώς να ξεκινήσετε

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε αργά .

Αρχικά, θα έπρεπε να επικεντρωθείτε στην εκτέλεση μικρών σετ ασκήσεων με λιγότερη αντίσταση, προσαρμόζοντας την ένταση και τον όγκο καθώς η δύναμή σας και η αντοχή σας βελτιώνουν. Θα πρεπει επίσης να επικεντρωθείτε σε ασκήσεις που βελτιώνουν την ισορροπία .


Στο atlas chania προτεινουμε την χρήση ισομετρικων ασκησεων και unilateral ασκησεων .

Μάλιστα έχουμε βοηθήσει ασκουμενο να κανει κάποιες παραλλαγες weightlifting .


4. Συμπεράσματα

Η προπόνηση με αντιστάσεις είναι μια σημαντική στρατηγική για τη διαχείριση των συμπτωμάτων της ΣΚΠ. Μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης, τη διαχείριση της κόπωσης, την αύξηση της ευεξίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Ωστόσο, είναι σημαντικό να υπάρχει κσθοδηγηση για τον προγραμματισμο, αξιολογοντας τον ασκουμενο και βρίσκουντας του τρόπους που θα τον βοηθήσουν.


πχ Εδώ στο atlas παρατηρησα ότι ο ασκουμενος είχε καλύτερη αμταποκριση στα καθίσματα και τα partial deadlifts (με μικρη επιβαρυνση ) όταν πιο πριν είχε κάνει leg extension και isometric holds (planks , bird dogs , wallsits κλπ κλπ)


ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΕΝΑΣ ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΔΥΝΑΤΕΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΕΞΑΡΣΗΣ . Η ΕΠΙΜΟΝΗ ΚΑΙ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΣΕ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ Η ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ . ΤΟ mentality ..


" Σήμερα παρόλο που δεν νιώθω καλά το πόδι -χερι μου , θα κάμω ότι μπορώ και θα χαμογελαω γιατί θα ερθει το αύριο ..και το αύριο θα οριστει από αυτό που θα σκεφτώ σήμερα "

Atlas chania...

knowledge is power!

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!