ΠΟΤΕ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ ΝΑ ΒΛΕΠΩ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ???

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

October 3, 2023

post-image

Μια ερώτηση που ακούμε στο atlas chania : "πότε θα ξεκινήσω να βλέπω τα πρώτα αποτελέσματα ???"




Πριν απαντήσουμε ...




Είναι σημαντικό να σημειωσουμε ότι οι αλλαγές που πραγματοποιούνται μέσα στο ανθρώπινο σώμα εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως τη γενετική, τον τρόπο ζωής, τον τύπο και την ένταση της άσκησης, και τη διατροφή. Ωστόσο, εδώ είναι μια "κατά προσέγγιση" περιγραφή των αλλαγών που μπορεί να παρατηρήσει κάποιος κατά τη διάρκεια των πρώτων οχτώ εβδομάδων (διαλεξα το 8 γιατί εμπειρικα τότε σπαει καλά ο πάγος στα πρώτα αποτελέσματα ).. Να τονισουμε ότι οι αλλαγές που θα περιγραφουν αναφεροβται σε ένα άτομο : που τρώει σωστα (τηρει τα απαραίτητα macros), κοιμαται 7-8 ώρες κάθε βράδυ , δεν έχει ασκηθει για πάνω από 1 χρόνο (σκουριά) και κάνει μια προπόνηση συνδυαστικου χαρακτήρα (strength & condition training ή crossfit )




1η Εβδομάδα: Οι πρώτες προπονήσεις αισθάνονται συχνά δύσκολες, καθώς ο σώμα σου προσαρμόζεται στη νέα ρουτίνα. Μπορεί να υπάρχει μυϊκή κόπωση και μια αίσθηση "πόνου" την επόμενη μέρα, (DOMS).



επίσης τις πρώτες προπονήσεις ίσως νιώσεις μια τάση για εμετό οπότε προχωρα συντηρητικά (εδώ στο atlas chania έχουμε αναπτύξει μια υποκειμενική κλίμακα κόπωσης από 1-10 και ρωτάμε τους καινούριους κάθε τόσο και λιγάκι που θεωρούν ότι βρίσκονται )




2η Εβδομάδα: Ο πόνος και η κόπωση πρέπει να αρχίσουν να μειώνονται καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται στην προπόνηση. Μπορεί να αρχίσεις να βλέπεις μια ελαφριά αύξηση στην αντοχή και τη δύναμη . Επισης θα αρχίσεις να έχεις αυξημένη διαθεση λόγω της αυξήσης κάποιων ουσιών στον εγκέφαλό σου . (θα ξεκινάς την μέρα σου καλύτερα και θα την σβήνεις πιο ξεκούραστα )





3η-4η Εβδομάδα: Αυτή είναι η περίοδος όπου η αντοχή, η δύναμη και η έκρηξη σου αρχίζουν να βελτιώνονται σημαντικά. Μπορείς να το δεις πλέον από τα wod την αυξηση του βάρους στις ασκήσεις καθώς τα προηγούμενα βάρη δε σου κάνουν κάτι σαν αίσθηση επίσης τώρα θα αρχίσεις να βλέπεις τις πρώτες αλλαγές στο aesthetic σου (ανάλογα το στόχο σου βεβαίως και εφόσον ..τονίζουμε εφόσον διατηρείς ένα " τουλάχιστον " διατροφικό πλάνο που σέβεται τα macros σου )




5η-6η Εβδομάδα: Οι αλλαγές στη σωματική σου σύνθεση γίνονται πιο ορατές. Επίσης, θα πρέπει να παρατηρείς σημαντική βελτίωση στην αντοχή, τη δύναμη και την έκρηξη σου . Η αερόβια αντοχή σου θα είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με το πρώτο σου πρόγραμμα προπόνησης και φυσικά εδώ πλέον έχεις αρχίσει να θέτεις σοβαρούς στόχους πλέον .




7η-8η Εβδομάδα: Μετά από δύο μήνες συνεχούς προπόνησης, οι βελτιώσεις θα είναι σημαντικές. Θα πρέπει να έχεις αυξήσει τη δύναμη, την ευκινησία και την αντοχή σου.(ανάλογα και τον τρόπο που γυμνάζεσαι θα δεις και τις ανάλογες αυξήσεις ) πχ αν κάνεις block δύναμης η συνδυαστική προπόνηση crossfit . Επίσης, θα πρέπει να παρατηρείς ορατές αλλαγές στη σωματική σου σύνθεση (εφόσον όπως προαναφέραμε τηρείς το πλάνο των macros σου )



ανάλογα με το είδος της διατροφής που ακολουθείς θα έχεις δει σημαντικά οφέλη απώλειας λίπους ή και αύξηση της μυϊκής μάζα. Επίσης, εδώ έχουμε παρατηρήσει ότι αν δε συμβεί κάτι έκτακτο στην καθημερινότητά σου (αλλαγή εργασίας η μετακόμιση ή , ή, ή...) έχεις πλέον θεσπίσει το κομμάτι της προπόνησης σαν αναπόσπαστο στη ζωή σου .



Αυτές οι αλλαγές είναι μόνο ορισμένες από τις πολλές θετικές επιδράσεις που μπορεί να έχει η προπόνηση στο σώμα σου Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές στη δύναμη και τη μυϊκή μάζα είναι συχνά πιο αισθητές στην αρχή, ενώ η απώλεια λίπους και η αλλαγή στη σωματική σύνθεση μπορεί να αργήσει λίγο περισσότερο να γίνει ορατή. Παρ' όλα αυτά, η συνεχής προσήλωση σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής και διατροφής θα οδηγήσει σε συνεχή βελτίωση και υγεια .



atlas chania ...



knowledge is power!!!



john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!