ΤΙ ΘΑ ΜΟΥ ΣΥΜΒΕΙ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ (ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΕΩΣ 6 ΩΡΕΣ) ΑΦΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΩ 150 ΓΡ. ΖΑΧΑΡΩΝ (1 κομμάτι ζουμερο με 1,5 μπλα παγωτό)

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

October 4, 2023

post-image

Όταν φάτε (αν φάτε λέμε τώρα ) ένα γλυκό με 100-150 γραμμάρια ζάχαρης, το σώμα σας θα ξεκινήσει μία σειρά από διεργασίες για να διαχειριστεί την επιπλέον ενέργεια.


Αυτό περιλαμβάνει τη διασπαση της ζάχαρης σε γλυκόζη, την αύξηση της επίπεδα της ινσουλίνης, την εισαγωγή της γλυκόζης στα κύτταρα και την αποθήκευση της περισσότερης ενέργειας σε μορφή λίπους.(η αλλιώς όπως μαρεσει να λέω υποδόρια μαργαρίνη)


0-15 λεπτά: Η ζάχαρη αρχίζει να απορροφάται από το σώμα σας μέσω του γαστρεντερικού συστήματος. Αυτό συνήθως προκαλεί μία αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.


15-30 λεπτά : Η πανκρεατική ινσουλίνη εκκρίνεται για να βοηθήσει τα κύτταρα του σώματος να απορροφήσουν τη γλυκόζη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μια πτώση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα.


30 λεπτά - 2 ώρες:Τα κύτταρα του σώματος αρχίζουν να χρησιμοποιούν την γλυκόζη για ενέργεια. Αν η ζάχαρη δεν χρησιμοποιηθεί για ενέργεια, θα αποθηκευτεί ως γλυκογόνο ή λίπος. Το γλυκογόνο είναι μια μορφή αποθηκευμένης γλυκόζης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για γρήγορη ενέργεια, ενώ το λίπος είναι μια μακροπρόθεσμη μορφή αποθήκευσης ενέργειας.


2-4 ώρες: Τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα αρχίζουν να πέφτουν, καθώς η γλυκόζη έχει απορροφηθεί από τα κύτταρα. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αίσθημα λιγούρας ή ακόμη και να προκαλέσει μια "κατάρρευση της ζάχαρης", η οποία περιλαμβάνει συμπτώματα όπως κόπωση, αδυναμία και πείνα.(ναι θα πεινάσεις πιο έντονα μετά το γλυκό )

Όταν το σώμα σας δεν χρησιμοποιεί όλη την ενέργεια που παρέχει η γλυκόζη, αυτή θα αρχίσει να αποθηκεύεται ως λίπος. Αυτό μπορεί να συμβεί σχεδόν αμέσως μετά την κατανάλωση της ζάχαρης, αλλά η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες, αν η ποσότητα της ζάχαρης είναι υψηλή, όπως στην περίπτωση των 150 γραμμαρίων.

Το πόσο γρήγορα και πόσο λίπος αποθηκεύεται μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, όπως η γενετική, το μεταβολισμός, ο βαθμός φυσικής δραστηριότητας και η συνολική διατροφή σας. Το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει περισσότερη ενέργεια και, κατά συνέπεια, θα αποθηκεύσει λιγότερο λίπος αν είστε πιο ενεργητικός, ενώ αντίθετα, εάν είστε λιγότερο ενεργητικός η αν η διατροφή σας περιέχει γενικά πολλές θερμίδες, το σώμα σας θα χρησιμοποιήσει λιγότερη ενέργεια και θα αποθηκεύσει περισσότερο λίπος. Επιπλέον, οι ζάχαρες που απορροφούνται γρήγορα, όπως η σουκρόζη και η φρουκτόζη, μπορεί να προκαλέσουν μια πιο έντονη αντίδραση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη αποθήκευση λίπους.


4-6 ώρες και μετά: Το σώμα σας συνεχίζει να διαχειρίζεται τη ζάχαρη που έχετε καταναλώσει. Αν δεν καταναλώσετε περισσότερη τροφή, το σώμα σας μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί το αποθηκευμένο λίπος ή γλυκογόνο για ενέργεια.

Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίσει τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πείνα, ατυχήματα λιγούρας, και μακροπρόθεσμα, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης δεν είναι καλή για την υγεία σας. Το American Heart Association συστήνει ότι οι άνδρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 36 γραμμάρια ζάχαρης ανά ημέρα, ενώ οι γυναίκες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερες από 25 γραμμάρια ζάχαρης ανά ημέρα.

Atlas chania

knowledge is power!!!

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!