ΓΙΑ ΠΟΙΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΡΩΝΕ JUNK FOOD ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΝΑ ΚΑΜΟΥΝ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ???

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

October 8, 2023

post-image

Κυριακή σήμερα , και μάλιστα Κυριακή ψηφοφορίας . Σα να λεμε Κυριακατικη γιορτή που αφού ψηφισουμε παίρνουμε τα παιδιά και πάμε βόλτα να φάμε club sandwich, pancakes , croissant ...


Και αν γίνεται μια Κυριακή είναι οκ .. το θέμα είναι η καθημερινή συχνοτητα καταναλωσης junk food .


Ποιοί είναι όι λόγοι που ένα παιδί τρώει junk food ???



1. ΤΟΥ ΤΟ ΕΜΑΘΕΣ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟ .. ΕΠΕΤΡΕΨΕΣ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ .


2. Γεύση: Το junk food συχνά έχει γευστικές, πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπη γεύσεις που είναι ευχάριστες για τους μικρούς .


3. Διαφήμιση: Το junk food διαφημίζεται ευρέως, με έμφαση στα παιδιά. Οι χαρακτήρες των παιδικών τηλεοπτικών εκπομπών, τα παιχνίδια και άλλα δώρα μπορούν να κάνουν το junk food πιο ελκυστικό για τα παιδιά.


4. Ευκολία: Το junk food είναι συχνά εύκολο να αγοραστεί, να προετοιμαστεί και να καταναλωθεί, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα ελκυστικό για παιδιά και έφηβους που δεν έχουν την ικανότητα ή την επιθυμία να μαγειρέψουν.


5. Δύναμη της μάζας: ο άνθρωπος σαν κοινωνικό ον (ιδιαίτερα τα παιδιά ) τεινει να κάμει ότι κάμει η πλειοψηφία γύρω του (συμπεριφορισμος ) έτσι λοιπόν και οι μικροι μας φίλοι θα επιθυμουν το junk food μόνο και μόνο επειδή τα υπόλοιπα παιδιά το επιθυμουν.



Να μερικές στρατηγικες που μπορούν να εφαρμοσουν οι γονείς για να "βοηθήσουν" τα παιδιά :


1. Εκπαίδευση: Βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι το junk food πρέπει να καταναλώνεται μόνο περιστασιακά και όχι να αποτελεί την κύρια διατροφή τους.


2. Προσφέρετε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις: Βρείτε υγιεινές συνταγές που είναι επίσης νόστιμες και ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν στην προετοιμασία των γευμάτων. Μπορείτε να προσφέρετε καρότα, σέλινο ή αγγούρια με έναν νόστιμο, αλλά υγιεινό, ντιπ αντί για πατατάκια, για παράδειγμα.


3. Θέστε καλά παραδείγματα: Τα παιδιά συχνά αντιγράφουν τη συμπεριφορά των γονιών τους, οπότε αν εσείς ως γονείς καταναλώνετε υγιεινά τρόφιμα, είναι πιθανότερο να κάνουν το ίδιο.


4. Περιορίστε την έκθεση στη διαφήμιση: Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο που τα παιδιά σας περνούν μπροστά από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο, όπου μπορεί να εκτίθενται σε διαφημίσεις για junk food. Συμμετέχετε ενεργά στην επιλογή του περιεχομένου που παρακολουθούν και εξηγήστε τους πώς οι διαφημίσεις επηρεάζουν τις επιλογές τροφίμων.


5. Ρυθμίσεις και όρια: Ορίστε ρυθμίσεις και όρια σχετικά με το πόσο συχνά μπορεί να καταναλωθεί junk food. Για παράδειγμα, μπορείτε να το κάνετε μια "ειδική" ανταμοιβή για τα γενέθλια ή άλλες ειδικές περιστάσεις.


6. Προωθήστε τη φυσική δραστηριότητα: Τα παιδιά που είναι φυσικά ενεργά μπορεί να έχουν μια καλύτερη διατροφική συνείδηση και να διατηρούν πιο υγιεινές συνήθειες τροφής.


7. Δημιουργήστε ένα θετικό περιβάλλον γεύματος: Το γεύμα πρέπει να είναι ένα χρονικό διάστημα για την οικογένεια να μοιραστεί, να συνδεθεί και να απολαύσει υγιεινά τρόφιμα. Αποφύγετε την τηλεόραση ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια του γεύματος.


8. Προσφέρετε ποικιλία: Προσφέρετε διάφορες επιλογές υγιεινών τροφίμων για να βοηθήσετε τα παιδιά να εξερευνήσουν νέες γεύσεις και να ενθαρρύνετε ισορροπημένη διατροφή.


9. Προσφέρετε υγιεινά σνακ: Πολλά παιδιά χρειάζονται σνακ μεταξύ των γευμάτων. Αντί για πακέτα με πατατάκια ή μπισκότα, προσφέρετε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή γιαούρτι.


10. Προσφέρετε καθοδήγηση, όχι επιβολή: Αντί να επιβάλλετε αυστηρούς κανόνες που μπορεί να οδηγήσουν σε αντίδραση, προσπαθήστε να καθοδηγήσετε τα παιδιά προς υγιεινές επιλογες


11. Ενθαρρύνετε την αυτόνομη σκέψη: Μάθετε στα παιδιά σας πώς να διαβάζουν τις ετικέτες των τροφίμων και να καταλαβαίνουν τι σημαίνουν οι πληροφορίες που περιέχονται σε αυτές. Αυτό θα τα βοηθήσει να κάνουν πιο ενημερωμένες επιλογές σχετικά με το τι τρώνε, ακόμη και όταν δεν είστε εκεί για να τα καθοδηγήσετε.


12. Προωθηστε την ποικιλομορφία των τροφίμων: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να δοκιμάζουν διάφορα τρόφιμα από διαφορετικές κουζίνες.

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!