ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΜΙΑ ΜΟΝΟ ΚΙΝΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΓΥΜΝΑΖΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΣΩΜΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΘΕΡΜΙΔΙΚΟ EFFECT , ΠΟΙΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ?

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

October 13, 2023

post-image

"Burstler" (AKA DEVIL THRUSTER OR BURPEE CLUSTER)


Τι είναι το burstler ?


το burstler είναι μια ονομασία που δώσαμε εδώ στο atlas chania σε μια κίνηση (hybrid movement ) η οποία αποτελεί τον συνδυασμό των 2 καλύτερων ασκήσεων που μπορεί να κάνει κάποιος άνθρωπος : burpees + cluster = "burstler"


Όντως βάσει αναφορών το burpee είναι μια κίνηση η οποία ενεργοποιεί όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (upper body , core ,quads) .


Παρόλο που οι θερμίδες που δαπανά ένα σώμα έχουν να κάνουν :

Με το βάρος του ασκούμενου

Με την μυϊκή μάζα του ασκούμενου

Με τον μεταβολισμό του ασκούμενου

Με την ένταση που εκτελεί την όποια άσκηση ο ασκούμενος , μπορούμε να πούμε ότι:


οι θερμίδες που δαπανά το σώμα κάνοντας ένα burpee είναι "περίπου" 1-1,5 θερμίδα ανά επανάληψη η αλλιώς 10-15 θερμίδες ανά λεπτό .


Το cluster είναι γνωστό στον κόσμο του crossfit και είναι ένας άλλος συνδυασμός δύο βασικων ασκησεων από την ολυμπιακη αρση βαρων : clean + thruster = cluster


το cluster μπορεί να γίνει με μπαρα η αλτηρες ωστοσο στην περίπτωση του "brustler" θα ήταν πρακτικοτερο να γίνει με dumbells .


το cluster ενεργοποιει και αυτό με τη σειρά του ολες τις μεγάλες μυικες ομάδες σαν και το burpee (posterior chain , core , quads, και upper body ) σε μια διαφορετικοτερη

" απόχρωση " από τo burpee καθώς χρησιμοποιούμε και μια εξωτερική αντίσταση (τα dumbells ) .


ενώ δεν είναι σαφής η βιβλιογραφία και όλα τα άρθρα και οι παραπομπές που έψαξα (βρήκα μόνο μερικές για το clean και το thruster και όχι συνδυαστικά ) μπορούμε να πούμε με μια σιγουριά ότι η πλειοψηφία των ασκουμένων θα δαπανήσουν 1-1,5 θερμιδες cluster ανά επανάληψη η αλλιώς 10-15 θερμίδες το λεπτό .


Να ξαναπούμε ότι ακριβή μέτρηση δεν είναι δυνατή καθώς υπάρχουν πολλές μεταβλητές που πρέπει να μελετηθούν και για αυτό βγάζουμε μια "στο περίπου αλλά σίγουρη τιμή ".


Συνεπώς μπορούμε να συμπεράνουμε από τα παραπάνω ότι ΕΝΑ BurSTLER ( burpee+ cluster) Γυμναζει όλο το σώμα : upper, lower , posterior , interior , core, σε μοτίβα vertical και parallel push.

και μπορεί να έχει θερμιδικη δαπανη από 1,5-3 cals σε μια επαναληψη η αλλιώς 15-30 θερμιδες το λεπτό .


Την επόμενη φορά που δεν θα έχεις πολύ χρόνο για την προπόνηση σου και θες να γυμνάστεις όλο το σώμα σου και να δώσεις και ένα ερέθισμα στο condition σου δοκιμάσε να κάνεις 10-20' amrap με 4-20 kg burstlers η περίπου 200 burstlers for time .


atlas chania ... knowledge is power

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!