ΕΣΥ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΣΟ ΧΡΟΝΩΝ ΕΙΣΑΙ ??? Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΑΣ ΗΛΙΚΙΑ

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

October 20, 2023

post-image

Εσύ ξέρεις πόσο χρονών είσαι ??? Δε νομίζω ανθρώπακο .... Οταν σε ρωτανε από τωρά και στο εξής : πόσο χρονών είσαι ??? θα λες : " χρονολογικα είμαι ....ετων αλλα βιολογικά είμαι .... ετων.


Η "βιολογική ηλικία" είναι ένας όρος που αναφέρεται στο πόσο "παλιό" ή "νέο" φαίνεται το σώμα σας σε βιολογικό επίπεδο, σε σχέση με την πραγματική, ή χρονολογική, ηλικία σας.


Με λόγια λογια : μπορεί να ειστε χρονολογικα 30 ετων αλλα η βιολογικη σας ηλικία (η ηλικία δηλαδή της ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ σας επιβαρυνσης και των εσω σας να είναι 18 ή..... 50!!!


Οι τρόποι για τον καθορισμό της βιολογικής ηλικίας ποικίλουν. Είναι δύσκολο να προσδιορίσει κανείς με ακρίβεια τη βιολογική ηλικία, επειδή υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση.


Ωστόσο, μερικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την αξιολόγηση της καρδιοαναπνευστικής φυσικής κατάστασης, της μυϊκής δύναμης, της ευελιξίας, της οστικής πυκνότητας και άλλων βιομετρικών δεδομένων.


Μερικές φορές, τα εργαστηριακά τεστ και οι βιοχημικές αναλύσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αξιολόγηση της βιολογικής ηλικίας, όπως η μέτρηση της τηλομεράσης των χρωμοσωμάτων, η ανίχνευση βιοχημικών δεικτών γήρανσης (όπως οι επίπεδοι οξειδωτικού στρες) και η αξιολόγηση των επιπέδων ορμονών που σχετίζονται με τη γήρανση.


Όσον αφορά τον τρόπο βελτίωσης της βιολογικής ηλικίας, υπάρχουν μερικά μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν.


Ένας υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση, αρκετό ύπνο και μείωση του στρες μπορεί να συμβάλει στην αργή γήρανση του σώματος. Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, η αποφυγή του καπνίσματος και η περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για τη διατήρηση ενός υγιούς σώματος.


Επιπλέον, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένες διατροφικές επιλογές και συμπληρώματα μπορεί να έχουν θετική επίδραση στη βιολογική ηλικία. Παραδείγματα περιλαμβάνουν την κατανάλωση αντιοξειδωτικών τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, την κατανάλωση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων που βρίσκονται σε ψάρια και σπόρους, καθώς και την περίοδο νηστείας (intermittent fasting) που μπορεί να έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία και την βιολογική ηλικία.

Επίσης, η γενετική προδιάθεση παίζει έναν ρόλο στη βιολογική ηλικία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καθοριστικός παράγοντας.

Οι επιλογές που κάνετε στον τρόπο ζωής σας μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την υγεία σας και να επιβραδύνουν τη γήρανση του σώματος.

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η βιολογική ηλικία είναι ένα συνολικό μέτρο της υγείας και της κατάστασης του σώματος, αλλά δεν μπορεί να ακριβώς προβλέψει την ακριβή διαφορά μεταξύ της βιολογικής και της χρονολογικής ηλικίας σας.


Και πως μπορώ να επιβραδυνω το γήρας ???


1. Υγιεινή διατροφή: Επιλέξτε μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ολικά σιτηρά και υγιεινές πηγές πρωτεΐνης, όπως ψάρια, πουλερικά και φασόλια. Αποφύγετε την υψηλή κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων, των τρανς λιπαρών οξέων και της υπερβολικής πρόσληψης ζάχαρης και αλατιού.


2.Ασκηση : Η άσκηση είναι στα τοπ 2 μέτρα κατά της αντιγηρανσης ...προσοχή όμως όχι η υπερβολική άσκηση .. συχνά το παρακάνουμε και νομίζουμε ότι η υπερβολική άσκηση είναι και το σωστότερο ..Ναι οκ θα φτιάξουμε ένα σούπερ γουαου σώμα και θα έχουμε και μια σούπερ απόδοση (δύναμη και αντοχή ) ωστοσο η υπερβολικη προπονηση απογειωνει το οξειδωτικο στρες το όποιο σε ....γερναει προωρα.


3. Υγιεινός ύπνος: Προσπαθήστε να έχετε επαρκή και ποιοτικό ύπνο καθημερινά. Ο ύπνος αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ανάκτηση και ανανέωση του σώματος.


4. Μείωση του στρες: Εφαρμόστε τεχνικές αντιμετώπισης του στρες, όπως η αναπνοή, η μεσολάβηση, η γιόγκα ή η μελέτη. Η μείωση του στρες μπορεί να έχει θετική επίδραση στη βιολογική ηλικία.


5. Προστασία από τις επαναλαμβανόμενες επιβαρύνσεις: Προσπαθήστε να προστατεύετε το σώμα σας από επιβαρύνσεις όπως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και οι βλαβερές ουσίες που μπορεί να εισέρχονται στο σώμα από το περιβάλλον.


6. Κατανάλωση αντιοξειδωτικών: Οι αντιοξειδωτικές ουσίες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική ζημία. Περιλαμβάνουν φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρέας, ψάρια, κλπ.


Να θυμαστε : Αλλο η υγεία άλλο η απόδοση και το σώμα φέτες !!!


Atlas chania ... knowledge is power

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!