EMOTIONAL EATING :"Όταν τρώμε λόγω ψυχολογίας και όχι επειδή πραγματικά πεινάμε " (aka :το μεγαλύτερο % των ανθρώπων)

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

October 29, 2023

post-image

Τι είναι το Emotional eating ή Συναισθηματική υπερφαγία;


Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, το άτομο προσπαθεί να αντιμετωπίσει ένα δυσάρεστο συναίσθημα, όπως λύπη, άγχος, κόπωση, θυμό, φόβο κλπ. με την κατανάλωση φαγητού.


Ακόμα χειρότερα, πολλές φορές καταφέρνει με αυτόν τον τρόπο να εμποδίσει τελείως τη βίωση συναισθημάτων για κάποιο χρονικό διάστημα. Πολλοί άνθρωποι το βιώνουν αυτό σαν “συναισθηματικό μούδιασμα” ή απάθεια. 


τρώτε περισσότερο όταν έχετε άγχος, όταν δεν πεινάτε πολύ ή για να νιώσετε καλύτερα, τότε είναι πιθανό να έχετε σημαντικού βαθμού συναισθηματική υπερφαγία. Επίσης, αν τρώτε μεγάλες ποσότητες, τόσο που να φουσκώνετε πολύ. Ή ακόμα, αν νιώθετε το φαγητό σαν μια μεγάλη παρηγοριά, ασφάλεια ή φίλο σας. 


Γιατί συμβαίνει αυτό ?


Πρώτον, το φαγητό είμαστε βιολογικά προγραμματισμένοι να το κυνηγάμε σαν τρελοί. Κι αυτό, γιατί στα εκατομμύρια χρόνια ανθρώπινης ιστορίας, εκτός από τα τελευταία 100-200, αν δεν το κάναμε αυτό, ήμασταν καταδικασμένοι να πεθάνουμε της πείνας. Κυριολεκτικά!

Επιπλέον, το φαγητό, ακριβώς για να μας κάνει να το κυνηγάμε, κινητοποιεί όλα τα νευρικά κυκλώματα ανταμοιβής που έχουμε. Είναι δηλαδή από τις μεγαλύτερες απολαύσεις, από βιολογική σκοπιά.

Και τέλος, το αίσθημα κορεσμού και φουσκώματος που φέρνει, είναι (δυστυχώς) ιδανική λύση για αυτό το κενό μέσα μας. Αυτό το συναισθηματικό μούδιασμα, που μόνοι μας έχουμε δημιουργήσει, χωρίς να το θέλουμε. 


Τι να κάνω για να το αποφύγω;

Η απάντηση είναι πολύ απλή, αλλά συχνά καθόλου εύκολη στην πράξη: Η οριστική λύση στο πρόβλημα, είναι να ζω φυσιολογικά τα συναισθήματά μου και να μη χρειάζεται να τα μετατρέψω σε αυτό το κενό, που μετά χρειάζεται να το γεμίσω με φαγητό.


Αυτό βέβαια, μερικές φορές δεν είναι τόσο εύκολο. Σίγουρα όμως μπορεί να λυθεί μέσω της ψυχοθεραπείας.


Να καθυστερώ. Αν τη στιγμή που νιώσουμε την επιθυμία για φαγητό βάλουμε 10-15 λεπτά αναμονής, είναι αρκετά πιθανό σε αυτό το διάστημα να μπορέσουμε να ελέγξουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να αποφύγουμε την συναισθηματική υπερφαγία.


Να παρατηρώ. Συχνά, το κίνητρό μας για φαγητό δεν είναι η πραγματική πείνα μας. Αν παρατηρήσουμε καλύτερα θα το καταλάβουμε. Μήπως δεν πεινάω; Μήπως βαριέμαι; Μήπως είμαι στενοχωρημένος; Αν κάνουμε τέτοιες ερωτήσεις στον εαυτό μας, θα πάρουμε και σωστές απαντήσεις.


Να βρω λύσεις. Αν το πρόβλημά μου είναι συναισθηματικής φύσης, το φαγητό δεν πρόκειται να με βοηθήσει. Μπορώ να κάνω πολύ καλύτερα πράγματα. Για παράδειγμα, προπόνηση η άσκηση , ασκήσεις χαλάρωσης, Yoga, να μιλήσω με κάποιο φίλο ή με τον/την σύντροφό μου.


Να σταματήσω την κακία προς εμένα. Η σκληρή αυτοκριτική, η αυστηρότητα και η αυτοτιμωρία δε βοήθησαν ποτέ κανέναν. Όσο συμβαίνουν αυτά, μας κρατούν μέσα σε ένα φαύλο κύκλο κακής ψυχολογίας. Η παρατήρηση χωρίς κριτική στάση και η αποδοχή είναι πολύ καλύτεροι δρόμοι σε αυτήν την προσπάθειά μας.


 

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!