ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ? (ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ)

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

February 12, 2024

post-image


Η Δευτέρα, γνωστή σαν η πρώτη μέρα της εργάσιμης εβδομάδας για πολλούς ανθρώπους, έχει αποκτήσει μια αρνητική φήμη. Οι λόγοι που την καθιστούν δύσκολη είναι πολλοί και ποικίλοι, αλλά ας επικεντρωθούμε στους πιο συνηθισμένους και πώς μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε.


Μετάβαση από το Σαββατοκύριακο στην Εργασία

Η Δευτέρα σηματοδοτεί το τέλος του Σαββατοκύριακου, της περιόδου όπου οι περισσότεροι άνθρωποι απολαμβάνουν χρόνο μακριά από τις εργασιακές τους υποχρεώσεις. Η απότομη μετάβαση από την ανεμελιά στη στρεσογόνα ρουτίνα μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αντίδρασης και αντίστασης.


Ψυχολογικό Βάρος

Πολλοί αντιλαμβάνονται τη Δευτέρα ως την αρχή ενός νέου κύκλου απαιτήσεων και προθεσμιών, που ενισχύει την αίσθηση του άγχους και του στρες. Το ψυχολογικό βάρος της νέας εβδομάδας μπορεί να φανεί βαρύ και επιβαρυντικό, κυρίως όταν οι άνθρωποι σκέφτονται όλα όσα πρέπει να επιτύχουν.


Σωματική Κούραση

Ναι και όμως ...σωματική κούραση . Η αλλαγή του ωραρίου ύπνου κατά το Σαββατοκύριακο μπορεί να επηρεάσει τον κύκλο ύπνου-ξυπνήματος, προκαλώντας δυσκολία στο να ξυπνήσει κανείς τη Δευτέρα το πρωί και να αισθάνεται αναζωογονημένος. Αυτό το φαινόμενο, γνωστό ως "social jet lag", συντελεί στην αίσθηση κόπωσης και απροθυμίας.


Συσσώρευση Εργασιών

Τη Δευτέρα συχνά συσσωρεύονται εργασίες και ηλεκτρονικά μηνύματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η πίεση να "καλύψεις το έδαφος" που έχασες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μπορεί να φανεί αποθαρρυντική.



Πρακτικές Συμβουλές για την Αντιμετώπιση της Δύσκολης Δευτέρας:


Οργάνωση της Κυριακής:

Αφιέρωσε λίγο χρόνο την Κυριακή για να οργανώσεις την εβδομάδα σου. Προγραμμάτισε τις εργασίες και τα ραντεβού σου, έτσι ώστε να έχεις μια σαφή εικόνα για τι πρόκειται να συμβεί και να αισθάνεσαι πιο προετοιμασμένος.


Ισοροπημενο πρόγραμμα ύπνου Προσπάθησε να διατηρήσεις σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα. Αυτό βοηθά στη διατήρηση του βιολογικού ρυθμού σου και μειώνει την αίσθηση της κούρασης τη Δευτέρα το πρωί.


Προετοιμασία από την Προηγούμενη Μέρα: Ετοίμασε ό,τι χρειάζεσαι για τη Δευτέρα από την Κυριακή - ρούχα, γεύματα, τσάντα εργασίας. Έτσι μειώνεις το στρες της τελευταίας στιγμής και ξεκινάς την ημέρα σου με πιο ήρεμο τρόπο.


Προπονησουλα και σωστή διατροφή : Μην υποτιμάς τη δύναμη μιας ισορροπημένης διατροφής και της σωματικής άσκησης. Το να ξεκινάς τη Δευτέρα με ένα θρεπτικό πρωινό και μια απλή και σύντομη μορφή άσκησης (15-20' τρεξίματακι η 50 burpees , push ups , air squats κλπ κλπ ακόμα και ένας γρήγορος περίπατος) μπορεί να βελτιώσει την ενέργεια και τη διάθεσή σου, καθώς και να μειώσει τα επίπεδα του άγχους.


Πιες καφέ

Καθορίστε τις προτεραιότητες σας

Αντί να πασχίζεις να αντιμετωπίσεις όλες τις εργασίες μαζί, προσπαθήσε να καθορίσεις ποιες είναι οι πιο σημαντικές και ξεκίνα με αυτές. Η αίσθηση της επίτευξης σημαντικών καθηκόντων μπορεί να σου δώσει θετική ώθηση για την υπόλοιπη μέρα.


Το πιο σημαντικό : "Δες το αλλιώς" μην πέφτεις θύμα της πεποίθησης ότι οι Δεύτερες είναι δύσκολες επειδή έτσι έχει επιβληθεί από την κοινή γνώμη Πήγαινε κόντρα στο εγκεφαλικό κατεστημένο ..

ξύπνα πιες καφέ κάνε ένα κρύο ντουζ και άσκηση .


Atlas chania .... knowledge is power 

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!