Σχολικές Τσάντες και Ορθοπαιδική Υγεία: "Συμβατικές (Ώμου) Εναντίον Τσαντών με Ροδάκια."

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

February 26, 2024

post-image

Η επιλογή της σωστής σχολικής τσάντας για τα παιδιά του δημοτικού είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λαμβάνεται με σοβαρότητα, καθώς μπορεί να επηρεάσει την ορθοπαιδική τους υγεία.

Σκεφτειτε μόνο ότι ότι ένα παιδί θα "κουβαλάει" η θα "σέρνει" την τσάντα του επί σειρά ετών μεχρι την προβλεπόμενη ολοκλήρωση των σπουδών του.(τουλάχιστον μέχρι του λύκειο ).ας πούμε ~13 χρόνια .


13 όμως καθοριστικά χρόνια για την ανάπτυξη του μυοσκελετικού συστήματος και κυρίως του mentality των παιδιών .


Η συζήτηση γύρω από τις τσάντες με ροδάκια έναντι των συμβατικών τσαντών ώμου είναι εκτενής, με την κάθε πλευρά να έχει τα δικά της θετικά και αρνητικά σημεία.


Ορθοπαιδική Σκοπιά και Συμβατικές Τσάντες (ώμου)

Η συμβατική τσάντα ώμου μπορεί να προκαλέσει πίεση στους μύες και τα κόκαλα των νεαρών μαθητών, ειδικά όταν φορτώνεται με βιβλία και υλικά που ξεπερνούν το συνιστώμενο βάρος. Οι παιδίατροι και οι ορθοπαιδικοί συνιστούν ότι η τσάντα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού. Η άνιση κατανομή του βάρους μπορεί να οδηγήσει σε κακή στάση του σώματος, οσφυαλγία και πόνο στους ώμους και τον αυχένα. Επίσης, το συνεχές φορτίο μπορεί να προκαλέσει μακροπρόθεσμες ορθοπαιδικές συνέπειες, όπως κύρτωση ή σκολίωση.

Γι' αυτό είναι σημαντικό οι γονείς να επιλέγουν τσάντες με ευρείες, ρυθμιζόμενες και μαλακές λουρίδες για τους ώμους, καθώς και να διδάσκουν στα παιδιά τους τη σωστή φόρτωση της τσάντας.


Η Εναλλακτική των Τσαντών με Ροδάκια

Από την άλλη πλευρά, οι τσάντες με ροδάκια προσφέρουν μια εναλλακτική λύση που μειώνει την ανάγκη για το φορτίο να κρέμεται από τους ώμους και την πλάτη των παιδιών. Αυτό μπορεί να φανεί ως μια καλή λύση για την αποφυγή ορθοπαιδικών προβλημάτων, ειδικά σε περιπτώσεις όπου τα παιδιά πρέπει να μεταφέρουν βαριά βιβλία και υλικά μεγάλες αποστάσεις.


Ωστόσο, δεν είναι χωρίς τα δικά τους προβλήματα.ά τους. Αυτή η νοοτροπία μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλες πτυχές της ζωής τους, δημιουργώντας παιδιά που μπορεί να αναζητούν την ευκολία αντί της πρόκλησης και της προσπάθειας.


Ωστόσο, δεν υπάρχει μία απόλυτη απάντηση στο ερώτημα αν οι τσάντες με ροδάκια είναι καλύτερες από τις συμβατικές. Η επιλογή μεταξύ των δύο εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η απόσταση που πρέπει να διανυθεί, η προσωπική δύναμη και αντοχή του παιδιού, καθώς και οι συνθήκες στο σχολείο και στο σπίτι.


Για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή, οι γονείς και οι κηδεμόνες θα πρέπει να:


1. Εκτιμήσουν τις ανάγκες του παιδιού

Πόσα βιβλία και υλικά πρέπει να μεταφέρουν καθημερινά; Πόσο μακριά είναι το σχολείο; Υπάρχουν σκαλιά ή άλλα εμπόδια στην πορεία;


2. Επιλέξουν την τσάντα με το σωστό σχεδιασμό:

Ανεξαρρτήτως αν επιλέξετε τσάντα με ροδάκια ή μια παραδοσιακή τσάντα ώμου, βεβαιωθείτε ότι η τσάντα έχει εργονομικό σχεδιασμό, με ρυθμιζόμενους ιμάντες ώμου στην περίπτωση των παραδοσιακών τσαντών, και στιβαρή λαβή και ισχυρά ροδάκια για τις τσάντες με ροδάκια.


3. Ενθαρρύνουν τη σωστή χρήση:

Διδάξτε τα παιδιά πώς να φορτώνουν σωστά την τσάντα τους, τοποθετώντας τα βαρύτερα αντικείμενα κοντά στην πλάτη τους και εξισορροπώντας το φορτίο για να αποφευχθούν πιθανές ορθοπαιδικές προβληματικές καταστάσεις.


4. Προσαρμόζουν ανάλογα με την ανάπτυξη του παιδιού:

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και οι ανάγκες τους αλλάζουν, μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρήσετε την επιλογή τσάντας. Είναι σημαντικό να επανεξετάζετε τακτικά το βάρος και την όψη της τσάντας για να σιγουρευτείτε ότι εξακολουθεί να είναι η καλύτερη επιλογή για τις ανάγκες τους.


5. Προωθούν τη σωματική δραστηριότητα:

Ανεξαρτήτως τύπου τσάντας, είναι σημαντικό τα παιδιά να παραμένουν δραστήρια. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να συμμετέχουν σε φυσική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, το τρέξιμο, ή άλλα αθλήματα, για να ενισχύουν τους μυς της πλάτης και των ώμων και να διατηρούν έναν υγιή τρόπο ζωής.


6. Διασφαλίζουν την ορθή στάση του σώματος:

Μαθαίνοντας στα παιδιά να διατηρούν την ορθή στάση του σώματος καθώς σηκώνουν και μεταφέρουν την τσάντα τους, μπορείτε να βοηθήσετε στην πρόληψη ορθοπαιδικών προβλημάτων. Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν πώς να σηκώνουν σωστά την τσάντα, χρησιμοποιώντας τα πόδια τους αντί της πλάτης, και να φορούν την τσάντα σωστά στους ώμους τους.


Σε κάθε περίπτωση εγώ προτείνω αν Φυσικα δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας την σωστή χρήση τσάντας ώμους ώστε να βοηθηθεί το μυϊκό σύστημα του παιδιού παράλληλα με το mentality του .

ATLAS CHANIA... KNOWLEDGE IS POWER !!!

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!