Τίτλος: Η Υπερβολική Άσκηση και η Επίδρασή της στα Επίπεδα Κορτιζόλης: Συσχετίσεις και Επιπτώσεις

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

March 6, 2024

post-image

Η άσκηση είναι αναμφισβήτητα βασικό συστατικό μιας υγιούς ζωής. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση ενδέχεται να οδηγήσει σε αντίθετα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, καθώς επηρεάζει τα επίπεδα της κορτιζόλης στο σώμα, που είναι γνωστή και ως "ορμόνη του στρες".


Η κορτιζόλη, η οποία παράγεται από τα επινεφρίδια, παίζει κρίσιμο ρόλο στην αντίδραση του σώματος στο στρες και έχει πολλαπλές λειτουργίες, όπως τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την αντιφλεγμονώδη δράση και την ισορροπία των υγρών.


Κατά τη διάρκεια μέτριας άσκησης, η κορτιζόλη αυξάνεται προσωρινά, προωθώντας την απελευθέρωση της γλυκόζης στο αίμα για την παροχή ενέργειας, και έπειτα επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Αντίθετο, όταν η άσκηση είναι υπερβολική ή χωρίς επαρκή ανάπαυση, η κορτιζόλη μπορεί να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αυτό το φαινόμενο οδηγεί σε μια κατάσταση υψηλού στρες για τον οργανισμό, που μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις.


Πιο συγκεκριμένα, η παρατεταμένη αύξηση της κορτιζόλης μπορεί να οδηγήσει στην εξής αλληλουχία αρνητικών συνεπειών:


1. Καταβολισμός Μυϊκών Ινών: Η κορτιζόλη ενθαρρύνει τον καταβολισμό των πρωτεϊνών, με αποτέλεσμα τη μείωση της μυϊκής μάζας και την ανάκτηση μυϊκών τραυματισμών.


2. Αποθήκευση Λίπουςκαι κατακράτηση υγρών : Αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να προωθήσουν την αποθήκευση λίπους, ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς.


3. Καταστολή του Ανοσοποιητικού: Η κορτιζόλη μπορεί να καταστείλει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθιστώντας το σώμα πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις και ασθένειες.


4. Διαταραχές του Ύπνου: Υψηλά επίπεδα κορτιζόλης μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας αϋπνίες ή διακεκομμένο ύπνο.


5. Ορμονικές Διαταραχές: Η υπερβολική παραγωγή κορτιζόλης μπορεί να επηρεάσει την έκκριση και την ισορροπία άλλων ορμονών, όπως της θυροξίνης και των σεξουαλικών ορμονών.


6. Ψυχολογικό Στρες: Η συνεχής αίσθηση κόπωσης και έλλειψης ανάκαμψης προκαλεί αυξημένα επίπεδα ψυχολογικού στρες, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές όπως η κατάθλιψη και η άγχος.


Υπερβολική άσκηση επομένως δεν συμβάλλει στην επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων στο σώμα και μπορεί να ακυρώσει τα οφέλη μιας μέτριας και ισορροπημένης ρουτίνας άσκησης. Είναι σημαντικό ναακολουθείται μια ισορροπημένη προσέγγιση στην άσκηση, με επαρκή ανάπαυση και ανάκαμψη, για να διατηρηθούν τα επίπεδα κορτιζόλης σε φυσιολογικά όρια και να προαχθεί η σωματική και ψυχική υγεία.


Προκειμένου να κατανοήσουμε καλύτερα τη σχέση μεταξύ υπερβολικής άσκησης και αύξησης της κορτιζόλης, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε την υπάρχουσα επιστημονική βιβλιογραφία και να ακολουθούμε τις συστάσεις ειδικών στον τομέα της φυσικής κατάστασης και της ενδοκρινολογίας.


Βιβλιογραφικές Παραπομπές:

1. Skoluda, N., Dettenborn, L., Stalder, T., & Kirschbaum, C. (2015). Elevated hair cortisol concentrations in endurance athletes. Psychoneuroendocrinology, 56, 179-188. doi:10.1016/j.psyneuen.2015.03.007

2. Hill, E. E., Zack, E., Battaglini, C., Viru, M., Viru, A., & Hackney, A. C. (2008). Exercise and circulating cortisol levels: the intensity threshold effect. Journal of Endocrinological Investigation, 31(7), 587-591. doi:10.1007/BF03345606

3. Mastorakos, G., Pavlatou, M., Diamanti-Kandarakis, E., & Chrousos, G. P. (2005). Exercise and the stress system. Hormones (Athens), 4(2), 73-89. doi:10.14310/horm.2002.11177



ATLAS CHANIA.. KNOWLEDGE IS POWER

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!