Gvt : "το πρόγραμμα που δεν αποτυγχάνει σχεδόν ποτέ "

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

March 7, 2024

post-image



Ένα πρόγραμμα το οποίο απευθύνεται στον υγιή ασκούμενο που έχει μια εμπειρία (τεχνική στις βασικές ασκήσεις ) και διατηρεί τα βασικά διατροφικά macros του καθώς και τον ύπνο του σε ένα σωστό επίπεδο .


Δοκιμασμένο εδώ και 9 χρόνια στο Atlas chania σε πολλούς ασκούμενους μας δεν αποτυγχάνει ποτέ : " Το German volume training  protocol" (gvt εν συντομία ) έχει τρομερα οφέλη σε Δύναμη , μυϊκή μάζα και αναερόβια ικανότητα ταυτόχρονα , αποτελοντας τη Χρυσή τομή για έναν ασκούμενο που τα θέλει όλα (crossfiter , hybrid atlhete , aesthetic κλπ κλπ)


Το German Volume Training (GVT), γνωστό και ως "10x10", είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και αποδοτικά προγράμματα προπόνησης για την ανάπτυξη μυϊκής μάζας, βελτίωση της δύναμης και αύξηση του αερόβιου condition. Θεμελιωμένο στις αρχές της υπερφόρτωσης και της επαναλαμβανόμενης μυϊκής κόπωσης, το GVT προσφέρει μια ισορροπημένη προσέγγιση στην προπόνηση που στοχεύει να επιτύχει την ολιστική βελτίωση της φυσικής κατάστασης.


Οφέλη στη Μυϊκή Μάζα

Το GVT είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην αύξηση της μυϊκής μάζας λόγω της υψηλής όγκου εργασίας που επιβάλλει στον μυ. Εκτελώντας 10 σετ των 10 επαναλήψεων με το ίδιο βάρος, ο μυς υφίσταται σημαντική κόπωση, η οποία οδηγεί σε ανάπτυξη ως απάντηση στο στρες που του επιπιβάλλεται. Η διαδικασία αυτή, γνωστή ως υπερπλασία, συνδυάζεται με την αυξημένη αποθήκευση γλυκογόνου το οποίο οδηγεί σε αύξηση στο μέγεθος των μυών (σαρκομυικη και ολίγη μυοινιδικη υπερτροφια )


Οφέλη στη Δύναμη

Η συχνότητα με σχετικά υψηλό όγκο και μέτρια βάρη βοηθάει επίσης στη βελτίωση της νευρομυϊκής συντονισμού. Αυτό σημαίνει ότι οι μύες συνηθίζουν να παράγουν μεγαλύτερη δύναμη αποτελεσματικότερα. Με την πάροδο του χρόνου και τη συστηματική εφαρμογή του GVT, οι ασκούμενοι παρατηρούν συχνά σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση της δύναμης, που μεταφράζεται σε καλύτερες επιδόσεις τόσο στην προπόνηση όσο και στις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής.


Οφέλη στο Condition

Αν και το GVT δεν είναι ένα παραδοσιακό πρόγραμμα για condition η υψηλή ένταση και ο μεγάλος όγκος σε συνδυασμό με το μικρό δισλλειμα μεταξύ των σετ έχουν σημαντική καρδιοαναπνευστική απαίτηση. Οι ασκούμενοι βιώνουν αυξημένο καρδιακό ρυθμό και αναπνευστική συχνότητα καθ' όλη τη διάρκεια της προπόνησης, παρόμοια με μια αναερόβια προπόνηση . Αυτή η συνεχής καρδιακή και αναπνευστική εργασία βελτιώνει την αναερόβια ικανότητα και την αερόβια , καθώς το σώμα γίνεται πιο αποδοτικό στη χρήση οξυγόνου και στην αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα.


Επιπλέον, το GVT μπορεί να βελτιώσει την αντοχή των μυών (αντοχή στη δύναμή )καθώς η υψηλή επανάληψη των σετ εκπαιδεύει τους μύες να αντέχουν περισσότερο στην κόπωση και να ανακτούν γρηγορότερα. Αυτό οδηγεί σε καλύτερη αντοχή κατά τη διάρκεια τόσο των αερόβιων όσο και των αναερόβιων δραστηριοτήτων.(crossfit wods)


Στο atlas chania εXουμε αναπτύξει ένα πρωτόκολλο gvt με μικρές διαφοροποιήσεις ανάλογα τον ασκούμενο και τους στόχους του .

Πχ λιγότερο διαλλειμα για τους crossfiters .

επίσης ο διαχωρισμός στις προπονήσεις έχουμε παρατηρήσει ότι είναι καλύτερος σε upper lower days με διαφορετικές ασκήσεις .


Atlas CHANIA... KNOWLEDGE IS POWER!

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!