Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο ? πώς να το εξηγήσετε στα μικρά παιδιά ? και στον εαυτό σας ... (α μωρεεε !!!)

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

March 12, 2024

post-image

Τι είναι το μεταβολικό σύνδρομο ?

πώς να το εξηγήσετε στα μικρά παιδιά ? και στον εαυτό σας ... (α μωρεεε !!!)

Μεταβολικό σύνδρομο είναι κατά πάσα πιθανότητα η σε μεγάλο % ο λόγος που θα πεθάνουμε .( αυτό μην το πείτε στα παιδιά )

ξεκινάμε ....

Καλημέρα παιδιά!

Σήμερα θα μιλήσουμε για κάτι που ονομάζεται "μεταβολικό σύνδρομο". Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι περίπλοκο, αλλά θα σας το εξηγήσω με πολύ απλά λογάκια, ώστε να καταλάβετε τι ακριβώς είναι.

Ας ξεκινήσουμε με τη λέξη "μεταβολικό". Η λέξη αυτή έχει να κάνει με τον τρόπο που το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια από το φαγητό που τρώτε. Σαν να λέμε, πώς το αυτοκίνητο χρησιμοποιεί τη βενζίνη για να κινηθεί. Το σώμα μας χρειάζεται επίσης καύσιμο (το φαγητό) για να μπορεί να κάνει όλες τις δουλειές του, όπως να παίζουμε, να τρέχουμε και να σκεφτόμαστε!

Τώρα, το "σύνδρομο" είναι μια λέξη που χρησιμοποιούμε όταν μιλάμε για μια συλλογή από διάφορα σημάδια και συμπτώματα που συμβαίνουν μαζί και δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με την υγεία μας.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια ομαδούλα από προβλήματα που σχετίζονται με το μεταβολισμό σας και αυτά συμβαίνουν όλα μαζί. Προκύπτει όταν κάποια πράγματα στο σώμα δεν λειτουργούν όπως πρέπει. Παραδείγματα προβλημάτων που μπορεί να έχει κάποιος με μεταβολικό σύνδρομο είναι:

1. Υψηλή πίεση του αίματος: Σαν το νερό που τρέχει στις σωληνώσεις, το αίμα τρέχει μέσα στις φλέβες. Αν η πίεση είναι πολύ υψηλή, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

2. Υψηλά επίπεδα ζάχαρης στο αίμα: Η ζάχαρη στο αίμα είναι το καύσιμο που χρειάζονται τα κύτταρά μας. Αν υπάρχει πολύ, σαν να έχουμε περισσότερη ζάχαρη απ' ό,τι χρειάζεται το κέικ που φτιάχνετε, τότε αυτό δεν είναι καλό για το σώμα.

3. Πολλά λιπαρά στο αίμα: Όταν έχουμε περισσότερα λιπαρά από ό,τι χρειαζόμαστε, αυτά μπορεί να προκαλέσουν μπλοκαρίσματα, σαν τα φύλλα που φράζουν τις αποχετεύσεις.

4. Παχυσαρκία: Αυτό συμβαίνει όταν το σώμα έχει περισσότερο λίπος από ό,τι χρειάζεται, ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιά. Σαν να φοράτε ένα πολύ βαρύ σακίδιο πλάτης μπροστά στην κοιλιά σας όλη την ώρα.

5. Μειωμένη ικανότητα του σώματος να αντιδρά στην ινσουλίνη: Η ινσουλίνη είναι σαν μια κλειδαριά που βοηθά τη ζάχαρη να μπει στα κύτταρα για να γίνει ενέργεια. Όταν το σώμα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει καλά την ινσουλίνη, τότε η ζάχαρη δεν μπορεί να μπει εύκολα στα κύτταρα και μένει παραπάνω στο αίμα.

Όταν κάποιος έχει μεταβολικό σύνδρομο, έχει μεγαλύτερη πιθανότητα να αρρωστήσει από διάφορα προβλήματα, όπως καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη. Αλλά μην ανησυχείτε, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το σώμα σας να παραμείνει υγιές!

Πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο για μεταβολικό σύνδρομο;

1. Φάτε υγιεινά: Προτιμήστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, ολικά δημητριακά, άπαχες πρωτεΐνες όπως το κοτόπουλο ή το ψάρι και λίγα υγιεινά λιπαρά όπως το ελαιόλαδο ή τα αβοκάντο. Αποφύγετε τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα τηγανητά φαγητά.

2. Κινηθείτε: Παίξτε έξω, κάντε ποδήλατο, χορέψτε, ή οποιοδήποτε άλλο αθλητικό παιχνίδι σας αρέσει. Η κίνηση βοηθά το σώμα να χρησιμοποιεί καλύτερα την ινσουλίνη και να καίει την περιττή ζάχαρη.

3. Διαχειριστείτε το βάρος σας: Προσπαθήστε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος για το ύψος και την ηλικία σας. Μιλήστε με τους γονείς και τον παιδίατρο για να σας βοηθήσουν αν χρειάζεστε συμβουλές.

4. Κοιμηθείτε καλά: Ένας καλός ύπνος βοηθά το σώμα να παραμείνει υγιές και να είναι πιο αποτελεσματικό στο να δουλεύει σωστά. Προσπαθήστε να κοιμάστε τις συνιστώμενες ώρες κάθε νύχτα για την ηλικία σας (συνήθως παιδιά χρειάζονται περίπου 9-11 ώρες ύπνου τη νύχτα).

5. Περιορίστε τον χρόνο οθόνης: Πολύς χρόνος μπροστά σε τηλεοράσεις, τάμπλετ, κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές μπορεί να σας κάνει να κινείστε λιγότερο και να κοιμάστε χειρότερα. Προσπαθήστε να βρείτε άλλες δραστηριότητες που σας αρέσουν, όπως ζωγραφική, ανάγνωση ή παζλ.

6. Νερό, νεράκι: Πίνετε πολύ νερό κάθε μέρα αντί για αναψυκτικά ή χυμούς που περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Θυμηθείτε, το μεταβολικό σύνδρομο δεν εμφανίζεται από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά από συνήθειες που δημιουργούμε μέσα στον χρόνο. Φροντίζοντας τον εαυτό σας και κάνοντας υγιεινές επιλογές κάθε μέρα, μπορείτε να βοηθήσετε το σώμα σας να είναι δυνατό, υγιές και ευτυχισμένο!

ATLAS CHANIA ... KNOWLEDGE IS POWER!!!

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!