Εμφάνιση η απόδοση ? τι θέλω ? τι απαιτεί το κάθε ένα ?

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

April 23, 2024

post-image

"Προπόνηση και στόχοι : θέλω απόδοση , εμφάνιση η και τα δύο ?"


Τι στόχο έχω ? και πως θα τον πετύχω ανάλογα με αυτά που είμαι διατεθειμένος/η να κάνω .


Μέσα στα χρόνια πολλοί ασκούμενοι έρχονται στο Atlas chania μη γνωρίζοντας τι θέλουν από το σώμα τους και χωρίς να έχουν θέσει σαφείς στόχους .


Το παρόν άρθρο γράφτηκε

για να κατευθύνει και να βοηθήσει στην δημιουργία στοχοθεσιας ανάλογα με τα θέλω μου και προπάντων: "τι μπορώ να δώσω για να έχω αυτό που θέλω "


Δε θα πλατειασω σε αυτό το άρθρο και μπω στην ουσία . Οι στόχοι κάθε ασκούμενου που μπαίνει σε ένα προπονητήριο (οποιουδήποτε ύφους αλλά κυρίως functional - crossfit box ) είναι πολυδιάστατοι και μιλώντας κυρίως για την εντόπια κοινωνία μεταβάλλονται ανάλογα με την περίοδο.


Πώς να μάθω λοιπόν τι χρειάζομαι εγώ και τι θέλω ?


ερώτηση πρώτη : Ενδιαφέρομαι για απόδοση ? (αποδοτικότερος σημαίνει να γίνω ποιο γρήγορος πιο εκρηκτικός πιο δυνατός με ποιο πολύ αντοχή να εκτελώ περισσότερα reps , να κάνω περισσότερα rounds , να πιάνω καλύτερους χρόνους στα wod , να συμμετέχω κάποια στιγμή σε κάποιο αγώνα ...κλπ κλπ )


αν η απάντηση σε αυτό είναι "ναι" τότε ο ασκούμενος θα πρέπει να κατανοήσει ότι θα πρέπει να ενταχθεί σε προπονητικά blocks ανάλογα με αυτό που χρειάζεται και έχει ανάγκη ...αν πχ πρέπει να ανεβάσει το condition του η τη δύναμη η κάποια skill τότε θα πρέπει να γίνει και ο ανάλογος σχεδιασμός ..οι απαιτήσεις σε αυτήν την επιλογή είναι συγκεκριμένες :


*ο ασκούμενος δουλεύει με στόχο κάθε μέρα (%, rpe , aerobic zones , skills ,sets reps ,)


*ο ασκούμενος ακολουθεί διατροφικό πρόγραμμα για απόδοση τον οποίο μπορεί να μην οφελησει αποκλειστικά την εμφάνιση του (φέτες κοιλιακούς κλπ κλπ )


* ο ασκούμενος πρέπει να έχει συνέπεια (consistency) για αρκετούς μήνες ώστε να δει διαφορά στην απόδοση του (δε μπορεί να κάνει 1 μήνα και να σταματάει 2 βδομάδες πχ .


ερώτηση δεύτερη : Ενδιαφέρομαι για την εμφάνιση μου ? (aesthetic effect )

(εμφάνιση μου σημαίνει έχω κάποια στάνταρ για τον εαυτό μου με βάση τα βιώματα και τις κρυφές μου ανασφάλειες που θέλω να καλύψω 🤗🤗 όπως πχ να φανούν οι κοιλιακοί μου , να μεγαλώσω τον πωπο μου , να απόκτησω υπερτροφια να μεγαλώσουν τα χέρια μου να μειώσω το λίπος μου και γενικά να φανώ (στο δικό μου μυαλό ) πιο αρεστός σε μια παραλία το καλοκαίρι .


οι απαιτήσεις σε αυτήν την επιλογή είναι πάλι συγκεκριμένες :


* Το Α & το Ω είναι η διατροφή εδώ και όταν λέμε διατροφή εννοούμε διατροφή με βάση αυτό που χρειάζεται το σώμα για να"φανεί καλύτερο " και όχι για να αποδόσει...προσοχηηηηη εδωωωω , η διατροφή για aesthetic reasons δεν έχει σχέση με την διατροφή για απόδοση .


*ο ασκούμενος πρέπει να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα συνδυασμό αντιστάσεων με άσκησης οι οποίες έχουν κατά κύριο λόγο χαρακτήρα με : time under tension και multijoint & accessories. (πχ οι εκρηκτικές κινήσεις δεν θα βοηθήσουν και τόσο αλλά και πάλι έχουν τη θέση τους )


* Ο ασκούμενος πρέπει να έχει και εδώ συνεπεια (consistency ) και να προσαρμόζει την προπόνηση και τη διατροφή ανάλογα στις μετρήσεις που θα βλέπει .


* ο ασκούμενος θα πρέπει να παραγκωνίσει τον παράγοντα απόδοση και να δεχτει ότι δεν θα οφεληθει η απόδοση του (hard pill to swallow για μερικούς )


ερώτηση τρίτη : ενδιαφέρομαι για την εμφάνιση αλλά οκ θέλω και να είμαι λειτουργικός .


εδώ τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα αλλά και πάλι υπάρχει η Χρυσή τομή- λύση .


Και ναι μπορείς να έχεις ένα όμορφο σώμα με aesthetic morphology και να αποδίδεις. (να κάνεις καλούς χρόνους , να είσαι δυνατός /η και να έχεις ένα καλό αναερόβιο κατώφλι .


ωστόσο θα πρέπει να κατανοήσεις ότι θα μπορείς να πάρεις καλά στοιχεία και από τους δύο κόσμους αυτούς (εμφάνιση / απόδοση ) αλλά δε θα φτάσεις στο 100% και στα δύο ταυτόχρονα... ε ναι δε γίνεται να είσαι 90 κιλα κομμάτια 6-7% και να κάνεις murph σε 35 ' και αν γίνεται υπάρχουν και άλλες συνισταμένες)


οι απαιτήσεις σε αυτήν την επιλογή είναι για ακόμα μια φορά συγκεκριμένες και θέλουν τον περισσότερο προγραμματισμό :


* Καθορισμός που υπάρχει περισσότερη ανάγκη : για εμφάνιση ?? η για απόδοση ???


*προτεραιότητα και έμφαση στη διατροφή που θα με βοηθήσει για να πετύχω αυτό που μου χρειάζεται ..αν χρειάζεται πχ να κόψω 2-3% λίπος πρέπει να κάνω διαχείριση τα macros ώστε να μη θυσιάζω από την απόδοση .


*προσεκτικός προπονητικος σχεδιασμός με : "μέρες απόδοσης " και "μέρες εμφάνισης "

δηλαδή κάποιες μέρες πρέπει να φτάνουν σε στόχους που θα ικανοποιούν ένα οποιοδήποτε block και Κάποιες μέρες θα είναι μέρες με ασκήσεις που θα έχουν carryover μόνο στην τόνωση του μυϊκού τόνου.


*συνέπεια και παρατήρηση σε συνεχή βάση ...

πρέπει να κρατιέται ένα ημερολόγιο προπόνησης ώστε να καταγράφεται η προπονητική πρόοδος και η εμφάνιση . Αν πχ πέσει ένα σώμα 2-3 % και συνάμα 15-20% σε απόδοση η και ενέργεια θα πρέπει να γίνεται monitor ώστε να γίνει autoregulation και να έρθουν όλα στα ίδια τους ..


Σε κάθε περίπτωση ο κάθε άνθρωπος έχει την δικιά του τρέλα και το δικό του illusion .


Το παρόν άρθρο είναι προσωπικη τοποθέτηση και έχει επιστημονικό και εμπειρικό back up περίπου 10 ετών (όσο δλδ κρατάει το atlas chania ) .

Η ουσία ??? βρες τη Χρυσή τομή μεταξύ αυτό που που χρειάζεσαι και αυτό που θες ...


atlas chania ... knowledge is power !!!



john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!