Γιατί "πρήζομαι" και έχω κατακράτηση μετά από μια έντονη προπόνηση δύναμης η wod χρησιμοποιώντας βασικές multijoint exercises?

john atlas

Γιαννης Νταγκουνακης

June 21, 2024

post-image

Ξεκινώντας να πούμε ότι πρέπει να γυμνάζεσαι με basic multijoint exercises καθως τα οφέλη είναι πολλά και αυτό το μικρό "side effect" δεν πρέπει να σε εμποδίσει .


Μια εύλογη παρατήρηση των ασκουμένων είναι μια κατακράτηση (υγρών) μετά από έντονη προπόνηση μεγάλων μυϊκών ομάδων η και high intensity wods .


Γιατί κατακρατω λοιπόν υγρά και πως μπορώ να το αποφύγω ?


Να το αποφύγεις .. δε γίνεται εκτός και αν δε γυμνάζεσαι έντονα και με βασικές ασκήσεις (squat , deadlift κλπ κλπ ) ..δυστυχώς οι βασικές ασκήσεις έχουν αυτό το " σύμπτωμα "

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να τις κάνουμε , και συχνά κιόλας καθώς τα οφέλη που προσφέρουν μακροπρόθεσμα ξεπερνούν κατά πολύ αυτή την βραχυπρόθεσμη "παρενέργεια " .


Παρακάτω είναι οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει κατακράτηση όταν προπονούμαστε έντονα με big multijoint exercises:


Αυξημένη Έκκριση Κορτιζόλης

Η έντονη άσκηση, ιδιαίτερα εάν είναι καινούργια ή πιο απαιτητική από ό,τι το σώμα σας είναι συνηθισμένο, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της παραγωγής κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες. Η κορτιζόλη επηρεάζει την κατακράτηση νερού και μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους και πρήξιμο.


Μικροτραυματισμοί στους Μύες

Οι ασκήσεις squat και deadlift είναι ιδιαίτερα απαιτητικές και προκαλούν μικροτραυματισμούς στους μύες. Αυτοί οι μικροτραυματισμοί αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της μυϊκής ανάπτυξης και αποκατάστασης. Ως αντίδραση στις φθορές, το σώμα ενεργοποιεί μια φλεγμονώδη απόκριση για να επιδιορθώσει τους κατεστραμμένους ιστούς. Η φλεγμονή αυτή προκαλεί διόγκωση και αύξηση της ροής αίματος στην περιοχή, κάτι που οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και πρήξιμο.


Κατακράτηση Υγρών για την Επούλωση

Η κατακράτηση νερού είναι ένας μηχανισμός που βοηθά στην επουλωτική διαδικασία των τραυματισμένων μυών. Το σώμα αποθηκεύει νερό για να προμηθεύσει τα κύτταρα με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία της αποκατάστασης. Επιπλέον, το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των μεταβολικών αποβλήτων που παράγονται κατά τη διάρκεια της άσκησης.


Αύξηση της Ροής Αίματος

Μετά από έντονη άσκηση, το σώμα αυξάνει την ροή αίματος στους μύες για να απομακρύνει το γαλακτικό οξύ και άλλα υποπροϊόντα του μεταβολισμού. Αυτή η αυξημένη ροή αίματος μπορεί να προκαλέσει προσωρινή κατακράτηση υγρών στους ιστούς, οδηγώντας σε πρήξιμο.


Αλλαγές στα Επίπεδα των Ηλεκτρολυτών

Κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης, το σώμα χάνει σημαντικές ποσότητες ηλεκτρολυτών μέσω του ιδρώτα, όπως το νάτριο και το κάλιο. Η ανισορροπία αυτή μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών καθώς το σώμα προσπαθεί να εξισορροπήσει τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών.


Αυξημένη Πρόσληψη Υδατανθράκων

Μετά από έντονη προπόνηση, οι άνθρωποι τείνουν να καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες για την αποκατάσταση των ενεργειακών τους αποθεμάτων. Οι υδατάνθρακες αποθηκεύονται στους μύες ως γλυκογόνο, και για κάθε γραμμάριο γλυκογόνου, το σώμα αποθηκεύει περίπου τρία γραμμάρια νερού. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή αύξηση του βάρους και πρήξιμο.


Μυϊκή Ενυδάτωση

Οι μύες που είναι σε φάση αποκατάστασης και ανάπτυξης χρειάζονται αυξημένη ποσότητα υγρών για να υποστηρίξουν τις μεταβολικές τους διαδικασίες. Αυτή η ανάγκη για υγρά συμβάλλει στην προσωρινή κατακράτηση νερού στο σώμα.


Συμπερασματικά

Η κατακράτηση υγρών και το πρήξιμο μετά από μια έντονη προπόνηση υψηλής έντασης με big multijoint exercises είναι φυσιολογικές αντιδράσεις του σώματος στην προσπάθεια να επουλωθεί και να ανακάμψει. Αυτές οι αντιδράσεις είναι προσωρινές και συνήθως υποχωρούν μέσα σε λίγες ημέρες. 

john atlas

Atlas Chania

Be the best, not just better!